Artykuł sponsorowany

Czy pryskane warzywa i owoce są bezpieczne?

Czy pryskane warzywa i owoce są bezpieczne?

Bez zastosowania oprysków płody rolne i sadownicze stałyby się pożywieniem dla insektów, grzybów i innych szkodników. Dlatego też wykorzystywanie pestycydów to konieczne działanie w walce z niekorzystnymi czynnikami. Narażenie na spożycie zbyt dużej ilości środków ochrony roślin wiąże się z rozwojem poważnych chorób, jednak odpowiednie kontrole stężenia szkodliwych substancji przeprowadzane przez różne organizacje ograniczają to ryzyko do minimum.

Prykanie owoców i warzyw — czym są pestycydy?

Pestycydy nazywa się inaczej środkami ochrony roślin. Do ich głównych zadań należy ochrona gatunków uprawnych, w tym warzyw i owoców, przed grzybami, owadami i chwastami. Dzięki ich zastosowaniu możliwe okazuje się utrzymanie plonów w dobrej kondycji zdrowotnej, co pośrednio ma również wpływ na konsumenta. Używanie pestycydów w rolnictwie i ogrodnictwie jest regulowane prawnie. Zezwolenia na stosowanie środków ochrony roślin wydaje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pozostałości oprysków w żywności uniknąć się nie da, chyba że korzysta się z oferty rolników stosujących tylko naturalne sposoby uprawy. W rzeczywistości jednak wybieranie takich źródeł to rzadkość. Wpływa na to mała dostępność w pełni ekologicznych produktów oraz ich wysoka cena. Kupując więc warzywa i owoce w sklepie bądź na targu, trzeba zdać się na własną intuicję lub skorzystać ze sprawdzonych dostawców, jakim jest np. Golden Fruits.

Jakie owoce i warzywa wybierać?

W Polsce kontrolą bezpieczeństwa żywności zajmuje się Sanepid. Dzięki pobieraniu próbek między innymi ze świeżych owoców, warzyw czy mięsa, przeprowadzane są specjalistyczne badania. Ich wyniki określają poziom pozostałości pestycydów w jedzeniu. Są one częścią corocznego raportu przygotowywanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jego zadaniem jest naukowa ocena ryzyka związanego ze spożywaniem produktów pochodzących z europejskich rynków.

Z otrzymanych raportów wynika, że niektóre owoce i warzywa są bardziej podatne na wchłanianie szkodliwych substancji. Można więc wymienić gatunki, które cechują się najwyższym stężeniem toksyn. Kupując je, warto decydować się na wariant ekologiczny lub ofertę zaufanego sprzedawcy.

Niezbyt korzystnie pod względem zawartości pozostałości środków ochrony roślin wypada truskawka. Ten chętnie spożywany wiosną i latem owoc, może zawierać od kilku do nawet kilkunastu różnych pestycydów. Podobnie sytuacja prezentuje się w przypadku nektarynek i brzoskwiń, które także wykazują duże ilości środków ochrony roślin.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.