Artykuł sponsorowany

Jak powstaje mąka orkiszowa razowa?

Jak powstaje mąka orkiszowa razowa?

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak powstaje mąka orkiszowa razowa? Proces jej wytwarzania to ciekawa i długa droga, która zaczyna się od wyselekcjonowanej pszenicy orkiszowej i kończy na półkach sklepowych. W artykule odkryjemy tajemnice produkcji tego coraz bardziej popularnego rodzaju mąki.

Czym jest orkisz i dlaczego warto go spożywać?

Orkisz, zwany również pszenicą św. Hildegardy, to jedna z najstarszych uprawianych roślin na świecie. Jego dziko rosnące formy można było spotkać już 17 tys. lat temu. Orkisz jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne, wysoką zawartość białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez, żelazo czy cynk. Ponadto, orkisz ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna i zawiera mniej glutenu.

Uprawa oraz zbiór ziarna orkiszu

Uprawa orkiszu różni się od uprawy innych zbóż. Wymaga ona znacznie większej ilości pracy oraz dbałości o środowisko naturalne. Orkisz jest rośliną odporną na choroby i szkodniki, ale wymaga odpowiedniego siewu, odpowiedniej przestrzeni między roślinami oraz nawożenia organicznego. Zbiór ziarna orkiszu jest również bardziej pracochłonny niż w przypadku innych zbóż. Ziarno musi być starannie oczyszczone z plew, a następnie przechowywane w odpowiednich warunkach.

Proces mielenia ziarna na mąkę orkiszową razową

Mielenie ziarna na mąkę orkiszową razową przebiega w sposób specyficzny. W pierwszej kolejności ziarno jest sortowane, aby odrzucić ewentualne zanieczyszczenia. Następnie ziarno jest mielone na kamieniach młyńskich, które pozwalają na uzyskanie jednolitej konsystencji mąki, zachowując jednocześnie jej wartości odżywcze i smak. Ważne jest, aby proces ten przebiegał w odpowiedniej temperaturze – niezbyt wysokiej, aby nie zniszczyć witamin i enzymów zawartych w orkiszu. Mąkę orkiszową razową oraz inne produkty z orkiszu zakupimy w sklepie internetowym Diogra.

Przechowywanie i dystrybucja mąki orkiszowej razowej

Mąka orkiszowa razowa wymaga szczególnego traktowania podczas przechowywania oraz transportu. Ze względu na swoje właściwości higroskopijne, musi być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnych opakowaniach. Przechowywanie mąki w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 2–3 miesiące po otwarciu opakowania zapewni utrzymanie jej jakości i świeżości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.