Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
W jaki sposób chronić się przed mykotoksynami?

Spis treści
Na co dzień otacza nas wiele niewidocznych dla oka bakterii i toksyn. Mimo że nie są zauważalne, mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Szczególnie szkodliwe mogą okazać się mykotoksyny. Czym są i gdzie się znajdują? Warto dowiedzieć się kilku podstawowych informacji na ich temat, aby nie narażać się na ich szkodliwe działanie. Co zatem warto wiedzieć i jak się chronić przed mykotoksynami?
Czym są mykotoksyny?
Mykotoksyny to substancje, które wytwarzane są przez niektóre rodzaje grzybów zwane potocznie pleśnią. Są silnie toksyczne dla ludzkiego zdrowia i mogą powodować wiele poważnych schorzeń. Co więcej, wykazują działanie rakotwórcze i przyczyniają się do zmian w metabolizmie RNA. Mogą również powodować alergie, schorzenia układu oddechowego, nerwowego oraz pokarmowego. Mykotoksyny rozwijają się w temperaturze od 20 do 25°C w otaczających nas wnętrzach oraz produktach spożywczych. Na wykrycie mykotoksyn pozwala między innymi spektrometria. Warto podkreślić, że mykotoksyny są bardzo odporne na wysokie temperatury co oznacza, że nie szkodzą im gotowanie, smażenie, destylacja, fermentacja, czy konserwacja. A więc trudno wyeliminować ich szkodliwe działanie.
Mykotoksyny a żywność
Ze względu na to, że mykotoksyny są odporne na procesy technologiczne i obróbkę termiczną, ich obecność szczególnie w owocach bądź warzywach użytych do wytwarzania produktów spożywczych, jest bardzo niebezpieczna. Dlatego analizy wieloskładnikowe odgrywają tak wielką rolę w przemyśle spożywczym i wpływają na wczesne wykrycie obecności mykotoksyn w produktach. Przedsiębiorstwa działające w branży spożywczej muszą przestrzegać surowych zasad, co do przechowywania oraz przetwarzania żywności używanej do produkcji finalnych wyrobów.
Jak się ustrzec przed mykotoksynami?
Przede wszystkim o obecności mykotoksyn może świadczyć widoczna pleśń na produktach spożywczych. Jeśli pojawi się na warzywie bądź owocu, należy je całkowicie wyrzucić. Niedopuszczalne jest, aby odkroić tylko widoczną pleśń, ponieważ jej cząstki przenikają do całego warzywa, czy owocu. Ponadto, aby zminimalizować ryzyko pojawienia się mykotoksyn, należy przestrzegać terminu siewu w przypadku warzyw i owoców, przeprowadzać analizę gleby, czy zanieczyszczeń środowiska, którą oferuje między innymi przedsiębiorstwo Spektometria. Duże firmy działające w branży spożywczej mogą również skorzystać z zakupu profesjonalnych maszyn i sprzętu laboratoryjnego, które pozwolą na bieżąco sprawdzać obecność mykotoksyn w składnikach używanych do produkcji żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana